Het Nederlandse gedoogbeleid is aan buitenlanders nauwelijks uit te leggen. Niks nieuws zou je zeggen. Maar het dubbelhartige systeem van de coffeeshops met quasi-legale verkoop aan de voordeur en illegale teelt en inkoop via de achterdeur, laat van tijd tot tijd zien dat wij in dit land geen duidelijke of principiële keuze hebben gemaakt.
Recente berichten hebben zichtbaar gemaakt dat in de zuidelijke provincies van ons land de drugscriminaliteit hand over hand toeneemt. Het aantal wietplantages in kelders, zolders, maar ook in grote hallen is niet precies te bepalen. Het Platform Energiediefstal berekent de illegaal afgetapte stroom op een hoeveelheid van 1 miljard kilowattuur per jaar. Dat is bijna 1 procent van het nationaal verbruik en zou gelijk staan met 30.000 hennepkwekerijen.
‘Allemaal laten ontruimen’
In NRC Handelsblad (17 juli) laat de korpschef van de nationale politie Gerard Bouman optekenen: “Als ik wist hoeveel kwekerijen er zijn, zou ik ze allemaal laten ontruimen.” Bloemen voor die man! Maar laat hem dan ook zijn werk doen.
Logisch dat burgemeesters hier aandacht voor vragen. Zij zitten mee in de frontlinie van de steeds brutaler optredende drugscrimineel. Uit mijn ervaring als gemeentebestuurder weet ik wat dat betekent.
De burgemeesters zitten met hun verantwoordelijkheid naar hun burgers gevangen, tussen de kop-van-jut van de overlast en onveiligheid en de januskop van het drugsbeleid in dit land.
Ander beleid is illusie
De keuze om een ander, gedogend beleid te voeren ten aanzien van softdrugs dan ten opzichte van harddrugs loopt ook op een fiasco uit. Softdrugs gedogen zou voorkomen dat veel mensen zouden overstappen naar harddrugs. Dus wel hasj en wiet accepteren en heroïne, cocaïne, etc. buiten de deur houden. Het is een illusie gebleken.
En inmiddels zijn de wietplantjes doorgekweekt tot op een hogere THC-waarde, zodat zij een verdovende werking hebben die gelijk staat aan menige harddrug. Als wiet al ooit onschuldig geweest is, (een beetje het beeld het beroemde typetje van Koot & Bie, Koos Koets: ‘jemig-de-pemig’), dan heeft wiet nu definitief zijn onschuld verloren. Die sterke wiet lijdt niet alleen tot een stevig verslavingseffect maar ook tot steeds meer ontwrichte levens. Deze categorie drugs werkt als een sluipmoordenaar.
Gereguleerde wietteelt
Ook in Tilburg en Eindhoven gaan stemmen op voor een gereguleerde wietteelt. De overheid teelt dan de wiet of laat die onder haar toezicht verbouwen. Daarmee zouden beide probleemstellingen worden opgelost.
Een waanidee. Wat we dan krijgen is en-en! De legaal geteelde wiet met een lager, minder schadelijk geacht THC-gehalte is dan legaal verkrijgbaar bij de ‘discount’ wietboer. Maar voor de real stuff ga je natuurlijk naar de ‘speciaalzaak’… illegaal, maar dat neem je dan op de koop toe.
We schieten er niks mee op, we boeren alleen maar achteruit. Nú wiet legaliseren is zoiets als stoppen met de dijken te onderhouden terwijl het waterpeil stijgt.
Betrek het eens op jezelf. Op je gezin, je kinderen of kleinkinderen. Hoe krijgen ouders of opvoeders het nog aan kinderen uitgelegd dat wiet slecht voor ze is als de overheid het zelf gaat telen?
Verschenen in het Eindhovens Dagblad op 10 september 2014 en Dagblad De Limburger op 25 september 2014.