Minister Henk Kamp van Economische Zaken (VVD) heeft 6 maart in het stadhuis van Venlo de tweetalige app GrenzJobs officieel gelanceerd. De app moet werken over de grens in Duitsland of Nederland gemakkelijker maken en daarmee de kansen op de arbeidsmarkt vergroten. De app is op initiatief van de Limburgse en Venlose VVD en de FDP Niederrhein ontworpen door studenten van Avans Hogeschool in Breda en te downloaden in de Appstore (iOS) en Playstore (Android).
Bekijk hier de reportage van Omroep Venlo:
Beluister hier het fragment op L1 Radio/1Limburg:
Toegankelijker
Volgens VVD-fractievoorzitter Joost van den Akker moet de grens niet als hindernis maar als kans worden gezien. “We moeten in Limburg geen grenzen sluiten, maar grenzen slechten.” De app is een creatieve mogelijkheid om de arbeidsmarkt voor elkaars inwoners toegankelijker te maken. Door het wegnemen van grensbarrières zijn voor Limburg en de Duitse en Belgische grensregio’s honderdduizenden beschikbare banen binnen handbereik, aldus Van den Akker. Wel is daarvoor nu van belang dat het Nederlandse UWV en de Duitse Arbeitsagentur de handen ineenslaan en databanken koppelen zodat werkzoekenden ook makkelijk over de grens aan de slag kunnen. Van den Akker deed een oproep aan het kabinet om daarvoor meer capaciteit bij het UWV beschikbaar te maken. Nu moeten grensgemeenten en het regionale UWV dit nog bekostigen uit eigen reguliere middelen.
Bekijk hier een impressiefilmpje van de app:
De app, waaraan anderhalf jaar is gewerkt, bevat onder meer een actueel overzicht van vacatures in Duitsland en Nederland en tips voor het solliciteren in beide landen. Ook krijgen mensen die geïnteresseerd zijn in een baan ‘over de grens’ informatie over allerlei financiële aspecten van het werken in het buitenland, zoals de gevolgen voor huurtoeslag, kinderbijslag, vergunningen, verzekeringen, inkomstenbelasting en – belangrijk voor veel Nederlanders – de hypotheekrenteaftrek. Voor het overzicht van de beschikbare banen maakt GrenzJobs gebruik van de internationale Indeed-vacaturedatabank. Het is de bedoeling dat Duitsers en Nederlanders in de grensregio ermee aan de slag kunnen. De app is daarom beschikbaar in de Nederlandse en de Duitse taal.
Minister Henk Kamp noemde de app bij de lancering in Venlo een „uitstekend initiatief om drempels bij grensoverschrijdend werken weg te nemen.” Volgens de minister is het ,,ongelofelijk” dat in het Europa van 2017 nog slechts 11.000 Nederlanders in Duitsland werken. Het aantal potentiële banen, zegt Kamp, gesteund door cijfers van onder meer het Centraal Bureau voor de Statistiek, is een veelvoud daarvan. „Onze arbeidsmarkt houdt niet bij op bij de grens.” Nederlanders, met name die in de grensstreek, zouden bij het vinden van werk vanzelfsprekend ook naar Duitsland moeten kijken, vindt Kamp. De minister ziet het daarbij als taak van Den Haag om regionale projecten voor grensarbeid te ondersteunen en in Europa aan te dringen op het wegnemen van drempels, zoals de problemen bij de erkenning van diploma’s.
Bij de aftrap waren Limburgse en Duitse politici, ondernemers en arbeidsbemiddelaars uit beide landen en de makers van de app aanwezig; onder meer Dietmar Brockes, FDP-lid van de Landtag Noordrijn-Westfalen, Nederlands VVD-Kamerlid Chantal Nijkerken en LWV-voorzitter Jan Zuidam. Gedeputeerde Twan Beurskens het belang van grensoverschrijdend werken voor Limburg, en brak ook VVD-Kamerlid Karin Straus een lans voor het leren van Duits vanaf de basisschool.
Ook de media Binnenlands Bestuur, Rheinische Post, WijLimburg, en Dagblad De Limburger besteedden 7 maart aandacht aan de lancering van de app: