Limburg is een grensprovincie.
Dagelijks rijden veel Limburgers naar Duitsland en België. Zakelijk of privé.
De vergevorderde Duitse plannen om vanaf 2016 een tolvignet in te voeren, baren de VVD Limburg dan ook zorgen. Een Europa zonder grensbelemmeringen is een groot goed. Deze belastingmaatregel van de Duitse overheid gaat daar lijnrecht tegenin.
De invoering van een tolvignet in Duitsland zal in eerste instantie vooral meer bureaucratie betekenen: het tolbedrag is onder andere afhankelijk van de uitstoot, cilinderinhoud en het jaar van toelating van uw personenauto.
Op jaarbasis zal het vignet gemiddeld zo’n 100 euro kosten. Veel geld, en daarmee een rem op het grote gemak waarmee internationaal handel wordt gedreven en er grensoverschrijdende arbeid plaatsvindt. En eigenlijk schiet Duitsland zichzelf ook in de voet: een tolvignet vormt een barrière en zal daarmee het aantal buitenlandse toeristen doen dalen (een dagje Aken wordt ineens een stuk duurder). Vergeet daarnaast ook de kosten van de controle en handhaving niet.
Het wetsvoorstel is ook juridisch, op Europese schaal, discutabel. Het tolvignet leidt tot rechtsongelijkheid: inwoners van Duitsland worden gecompenseerd via de motorrijtuigenbelasting en buitenlanders niet. De VVD Limburg hecht grote waarde aan het vrije verkeer van goederen en mensen en een gelijk speelveld op de economische markt. Samen met de gelijkgestemde liberale partijen in Duitsland en België blijven we ons dus volop inzetten om de invoering van deze tol tegen te gaan. Een bezoek aan Duitsland met tolvignet? Nicht toll!
Twan Beurskens, gedeputeerde Economische Zaken en lijsttrekker voor de VVD Limburg.