VVD: Harde eisen grensoverschrijdend OV

Aan de nieuwe vervoerder in Limburg moeten harde eisen worden gesteld over grensoverschrijdend openbaar vervoer.

Daarvoor werd gepleit tijdens een vergadering van de VVD-Limburg in Ool. De nieuwe concessie voor het openbaar vervoer gaat eind 2016 in en loopt 15 jaar. Maar er staat alleen in wat de nieuwe vervoerder kán doen aan grensoverschrijdend openbaar vervoer en niet wat die móet doen.

Vooruitgang

Volgens fractievoorzitter Joost van den Akker van de VVD in het Limburgs Parlement is dat te vaag. Hij is bang dat Limburg anders in 2030 nog geen stuk verder is wat betreft de grensoverschrijdende verbindingen. De VVD-fractievoorzitter denkt onder meer aan de verbindingen Heerlen-Aken, Venlo-Düsseldorf en Weert-Antwerpen.

Vrijdag komt de nieuwe openbaarvervoerconcessie aan de orde in een statencommissie.

Beluister het radio-interview en het debatfragment. Bron: L1 /2

Zorgen over aanbesteding Limburgse treindiensten
De provinciale politiek maakt zich grote zorgen over de onduidelijkheid rond de aanbesteding van twee Limburgse treindiensten. Die zou de komende aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg kunnen frustreren. Het gaat om de verbindingen Roermond-Maastricht en Sittard-Heerlen.

Experiment
De Tweede Kamer ging er eerder mee akkoord dat die treindiensten als experiment deel gaan uitmaken van de nieuwe openbaar vervoerconcessie in Limburg. Daarmee zouden alle stoptreinen en bussen in Limburg onder één particuliere vervoerder komen te vallen. Maar in een brief aan de Tweede Kamer lijkt staatssecretaris Wilma Mansveld de mogelijkheid open te laten dat ook de NS mag meedingen naar die twee stoptreinen.

Grote weerstand
De vervoerdersbedrijven Veolia, Arriva en Connexxion zijn daar fel tegen. In een Statencommissie sprak PvdA-statenlid Lia Roefs van een gevaarlijke ontwikkeling. ‘Er moet duidelijkheid zijn voordat we binnenkort aanbesteden. Anders dreigt Limburg speelbal te worden van allerlei juridisch getouwtrek,’ aldus Roefs.

‘Bevoorrechte positie NS’
De VVD hekelde de bevoorrechte positie die de NS steeds claimt. De partij vindt dat daar eindelijk eens een einde aan moet komen. CDA-gedeputeerde Patrick van der Broeck deelde de zorgen van de fracties. ‘We buffelen achteruit als de NS gewoon mee mag doen,’ aldus de gedeputeerde. Dinsdag komt de kwestie aan de orde in een Tweede Kamercommissie.

Scroll naar boven